Backward-facing positional tracking not working after 1.10 — Oculus
New to the forums? Click here to read the "How To" Guide.

Developer? Click here to go to the Developer Forums.

Backward-facing positional tracking not working after 1.10

PalidorePalidore Posts: 7
NerveGear
Hey guys,

So it seems like after update 1.10, me and some other users' positional tracking is no longer working when facing away from the sensor.  Using webcams/phone cameras confirms that the LEDs on the back of the headset are still lit up.  There's a topic on the Oculus subreddit (linked below) discussing this issue.

Not sure whether it's related, but one of the things in common with those who have the issue, is that we all opened the "First Contact" app in the tutorial section of our libraries.  One of the users claimed that the tracking seemed fine until they open that app.

In my own limited testing, Mountain Goat Mountain doesn't seem to be affected by the tracking loss, but other apps are, including Oculus Home itself.

https://www.reddit.com/r/oculus/comments/5chmes/positional_tracking_lost_facing_backwards_after/

Comments

  • kojackkojack Posts: 5,456 Volunteer Moderator
    Seems I now have 1.10, so I just tried it out in oculus home. I turned around to face away from the camera and position tracking immediately dropped.
    I swayed around a bit and it came back, now it's not going away again, but it did at first.
    I haven't tested any other software yet.

  • cyberealitycybereality Posts: 26,156 Oculus Staff
    Yes, we are aware and are investigating. Sorry for the inconvenience.
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • stevesideasstevesideas Posts: 23
    Brain Burst
    Backward facing tracking never worked for me. I did submit a ticket but still no solution. Fantastic!
  • maxx11111maxx11111 Posts: 91
    Hiro Protagonist
    I have done a new install on a fresh copy of win 10 and can confirm backwards tracking isnt working, before running any apps
  • maxx11111maxx11111 Posts: 91
    Hiro Protagonist
    i tried a repair and it repaired as 1.9 and all was good again, then update available and its wonky again
  • DaftnDirectDaftnDirect Posts: 5,050 Volunteer Moderator

    backward tracking working ok with 1.10 here but seems to have an occasional jitter which I don't think I had before

    Intel 5820K OC@4Ghz, Titan X (Maxwell), 16GB Corsair Vengeance DDR4, ASRock X99 Taichi, Samsung 500Gb 960 Evo M.2, Corsair H100i v2 Cooler, Inateck KTU3FR-4P USB 3 card, Windows 10 Pro v1903 (18362.356)
  • cyberealitycybereality Posts: 26,156 Oculus Staff
    We found the problem and created a patch. It does take some time to reach everyone, but many people should have got the fix already and more will shortly. Thanks.
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • Sax-a-boomSax-a-boom Posts: 731 Poster of the Week
    Is the patch rolling out to those who already have the original update before those still on 1.9 get their update?
  • Mace404Mace404 Posts: 208
    Nexus 6
    We found the problem and created a patch. It does take some time to reach everyone, but many people should have got the fix already and more will shortly. Thanks.
    Like everyone has 1.10 already. Just give that force update button already.
    With this rate I can update at the end of next week.
  • aszeto68aszeto68 Posts: 13
    NerveGear
    is the latest version .309114?
    my backward tracking works fine.
Sign In or Register to comment.