How to setup Oculus DK2 on Windows10 — Oculus
New to the forums? Click here to read the "How To" Guide.

Developer? Click here to go to the Developer Forums.

How to setup Oculus DK2 on Windows10

canon0911canon0911 Posts: 2
NerveGear
Hi, I recently got a DK2 and tried to download the setup tool from Oculus page because I found this discussion (https://www.reddit.com/r/oculus/comments/4ngy53/looking_for_oculus_dk2_runtime_13/).
But during setup "Headset HDMI" and "Headset USB" were not connected, only "Sensor USB" was successfully connected so that I couldn't complete the setup and even Runtime was not installed.

I could find "Rift DK2" in device window and my DK2 showed a blue light. Once I skipped setup and run a Unity 3D application on DK2 the demo appeared on Unity window but anything couldn't be seen on DK2.

My environment is the below.
Laptop: ALIENWARE 15 15.6" Gaming Laptop
- Windows 10
- Intel® Core™ i7-7700 processor
- RAM: 16 GB / Storage: 1 TB HDD & 256 GB SSD
- Graphics: NVIDIA GeForce GTX 1060
Install:
- Oculus SDK for Windows (ovr_sdk_win_1.16.0_public)

I also tried some other ways.
- Oculus Legacy Runtime for Windows - Runtime 0.8 (oculus_runtime_sdk_0.8.0.0_win)
- Runtime 0.6 (http://epicindustries.co.uk/2015/08/10/oculus-rift-windows-10/)
- Restart Windows on my laptop
- Reinstall Oculus app
- Conect to other USB ports / plug and unplug many times

Could anyone fix it? I would really appreciate any help.
Thank you very much in advance.

Answers

  • vmystikilvvmystikilv Posts: 2
    NerveGear
    Mines did the same thing. Just skip it, every thing that does not require a touch controller still works fine for me. I have not used the unity stuff though. Only items in oculus home and steam vr
  • canon0911canon0911 Posts: 2
    NerveGear
    Thank you so much for sharing @vmystikilv! Mines also work everything except for the Unity things :'(
  • kyan1551kyan1551 Posts: 2
    NerveGear
    hello everyone , I'm having pass the sensors set up step ,any tips to share ....?
  • GATOxVoSGATOxVoS Posts: 440
    Trinity
    Have to use runtime 0.8.0.0 with the DK2, (can use 1.3.2 if you make sure the runtime doesn't auto-update to the latest) but make sure you uninstall all other oculus runtimes/software, and only have version 0.8.0.0 on your computer (otherwise the newer version's server.exe will override the older version's).
    PC Specs:
    Intel i7-6700k @ 4.5 Ghz
    Gigabyte Z170X-Gaming 3 Motherboard
    RTX 2080 Ti - MSI VENTUS
    16 GB CAS-10 RAM @ 2400 MHz
    Startech 4-port/4-USB controller add-on card
    850W Corsair HX850 PSU
    4-Sensor, Roomscale Setup
  • DiemsDiems Posts: 4
    NerveGear
    How do I get 1.3.2?
  • JonesyLeoJonesyLeo Posts: 5
    NerveGear
    I follow
  • diogofigueiredodiogofigueiredo Posts: 161
    Art3mis
    There's absolutely no need to use older runtimes. The newest Oculus Home works flawlessly with DK2. Image quality is incredibly better.
    Make sure you are connecting the HDMI directly into the HDMI port of your video card. It won't accept adaptors.
    Also, for testing, try to run some Oculus Home games, not old Unity demos that might not be supported anymore.
    Owner of a DK2 since October 2014.
    Anxiously waiting for the delivery of the CV1.
  • trigun539trigun539 Posts: 3
    NerveGear
    How can you adjust DK2 settings on the latest runtime? It looks not focused at all.
  • chriseduchrisedu Posts: 1
    NerveGear
    hi there, wondering if you could find a solution, I am having same issue with Rift2 and GTX1060
  • sglyc2sglyc2 Posts: 2
    NerveGear
    My DK2 works in windows 10 but failed to develop in Unity
  • Vampire2436Vampire2436 Posts: 10
    NerveGear
    There's absolutely no need to use older runtimes. The newest Oculus Home works flawlessly with DK2. Image quality is incredibly better.
    Make sure you are connecting the HDMI directly into the HDMI port of your video card. It won't accept adaptors.
    Also, for testing, try to run some Oculus Home games, not old Unity demos that might not be supported anymore.
    I don't know how you can say it works flawelesly
    i install 0.0.8 runtime an it works (blue lights all round)
    install latest runtime (oculus home) find headset but not camera
  • Merlin1961Merlin1961 Posts: 2
    NerveGear
    edited February 7
    Help!!!!!!!!! How do you get DK2 to work in window 10 I have a gtx1070 and no blue lights
  • QjozsiQjozsi Posts: 3
    NerveGear
    The 0.8 runtime is indeed working well just have to use it with steam vr!
    And vorpx or vireio is a must have, the dk2 will not work even if you play a full VR game from desktop.

    And for Oculus home setup yes working aswell but you have to bypas the rift setup and you will need an xbox controller (you cannot bypas the VR warning and navigate with out it) 
    So it toke me 3days and 2clean windows install to get it working but its worth it if you dont have the mony to buy a CV1

  • QjozsiQjozsi Posts: 3
    NerveGear
    Ps: in my case the windows 10 was the fault part but after clean install it was working with the method above!
  • QjozsiQjozsi Posts: 3
    NerveGear
    edited June 24
    Oculus rift dk2 setup 2019
    I know i know you ask why this idiot is posting the same shit but it toke me so much background check and anger to get it work and at the end it was just a few simple steps and it works
    1/. Win10 reset !!! (Keep your stuff no need full reset, just the win settings reset!)
    2/install runtime 0.8 reset pc.(don't plug in DK2 yet!!!)
    3/install steam and run it and install steam vr in it! (Gives you the nessecary visual runtime for windows)
    4/install vorpx or vireio in settings change your vr headset to steam support close it
    5/restart pc
    6/install latest graphic driver to you card 
    7/plug the oculus Dk2 check runtime run vorpx or vireio run steam vr (make the vr tutorial )and in steam vr settings uncheck home screen option, ad non steam or steam game and check the enable steam vr in the game run properties and run the game in vr mode.
    🍻😁

  • krzysiaczek99krzysiaczek99 Posts: 2
    NerveGear
    Hi,

    I tried method above but no success. 

    1) after running Oculus configuration utility it says sevice not available and its not possible to show demo scene
    2) how you can use Oculus home with runtime 0.8. After installing Oculus home only demo Dreamdeck was working but its not possible to uninstall ony runtime. There is just one icon which uninstalls everything runtime and home
    3) I start vireio by clicking Perception_x64. Shall I do something else ??
    4) I updated NVIDIA driver to the latest. Now ofter plug in Oculus is turend on/off all the time. With older driver it turn on for a while and off.
    5) with 0.8 SteamVR don't detect headset
    6) when I had home installed demo Dreamdeck was working and StemVR was detecting headset
     

    regards, Krzysztof


Sign In or Register to comment.