New To The Forum? Click Here To Read The How To Guide. -- Developers Click Here.

Oculus Rift display doesnt turn back on if I take the rift off (Found temporary fix)

zalaviszalavis Posts: 12
NerveGear
edited February 11 in General
So ever since the last update on 2/09/18, whenever I take off my VR headset while in game for more than 15 seconds, the moment I try putting the headset back on the display stays off and it wont work again until I restart the oculus software. I've tried reinstalling, didnt fix it. I heard other people in games like VRChat having this issue, but I havent heard anything on the forums about it so I thought I'd bring it up. 
This bug pretty much makes it so I must keep my headset on at all times because the second I take it off, the display wont turn back on unless I restart my computer pretty much, and its incredibly annoying. Anyone else having this issue?

Note: Found a temporary fix. If you have guardian system, turn it off. Ever since I turned it off the display turns back on when I put the headset back on. Still, I love guardian system. I hope they fix this bug soon.
Tagged:

Comments

  • srodulfosrodulfo Posts: 1
    NerveGear
    yup i am having same issue

  • zalaviszalavis Posts: 12
    NerveGear
    I found a fix. Turn off guardian system if you have it on. It seems to be a problem with Guardian system
  • MowTinMowTin Posts: 1,102
    Wintermute
    edited February 11
    It's worse for me. If I shutdown the Rift after a session, the next time day it won't work. 

    It takes forever for the HMD to turn on. I finally hear a beep from Win 10 then I hear another beep and it disconnects and goes black. I have to reboot to fix this. 

    This only started happening recently--maybe a week.
  • zalaviszalavis Posts: 12
    NerveGear
    edited February 11
    MowTin said:
    It's worse for me. If I shutdown the Rift after a session, the next time day it won't work. 

    It takes forever for the HMD to turn on. I finally hear a beep from Win 10 then I hear another beep and it disconnects and goes black. I have to reboot to fix this. 

    This only started happening recently--maybe a week.
    It's times like these where I wish I had gotten an HTC Vive. I havent used the Vive, but I hear nothing but good things from it how they are much further along than the rift. The Rift is great when it works, but it seems like there's always some issue that keeps me from being able to play nuisance free.
    Its always something with the rift, either the display turns off and wont turn back on, or the Guardian System "isnt working properly" or the large amount of updates every few days that end up breaking something, or tracking not working properly, or needing to restart my computer 2-3 times because my computer isnt detecting the oculus rift for some reason. There's always something wrong with the rift that always has me needing to do something before I can play. I can never just put it on and just play, there's always something I have to do.
  • DanureDanure Posts: 1
    NerveGear
    I don't have an answer, but glad to know I'm not alone!
  • cyberealitycybereality Posts: 26,101 Oculus Staff
    If you're on Nvidia, you must use driver 388.59. Newer drivers may cause black screens and other compatibility issues. Thanks.
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • LeroyJennnkinsLeroyJennnkins Posts: 2
    NerveGear
    the 388.59 drivers do not fix this.   I'm running them and I still get this problem.
  • MowTinMowTin Posts: 1,102
    Wintermute
    I'll just live with it and reboot until it's fixed. I'm afraid to rollback. It could make things even worse. 
  • dburnedburne Posts: 1,589
    Project 2501
    edited February 12
    MowTin said:
    I'll just live with it and reboot until it's fixed. I'm afraid to rollback. It could make things even worse. 

    Fwiw, when this happens you can just stop the Oculus service for a moment or so, then the light in the headset will go from white to amber (means it is now released properly). Start the service again, and good to go. 
    Quicker than a PC-Reboot. I use the OTT to stop and start the service. 
    Works for me each time it does this. I am on the latest Nvidia drivers - no desire to clean install an older driver myself.

    It will be nice though when this issue does get fixed properly.


    Don

    EVGA X-79 Dark MB | I7 [email protected] GHz | EVGA 2080Ti FTW3 Ultra |16GB Corsair Platinum 2133MHz | Warthog Throttle | VKB Gunfighter Pro/MCG Pro grip | Crosswind Pedals |
  • cyberealitycybereality Posts: 26,101 Oculus Staff
    If you're experiencing a problem, please upload your LogGatherer zip file here. See this thread for details.
    https://forums.oculusvr.com/community/discussion/33792/how-to-get-logs-for-bug-reports-for-consumer-rift-1-3/p1
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • dburnedburne Posts: 1,589
    Project 2501
    If you're experiencing a problem, please upload your LogGatherer zip file here. See this thread for details.
    https://forums.oculusvr.com/community/discussion/33792/how-to-get-logs-for-bug-reports-for-consumer-rift-1-3/p1

    Headset does not release after closing Oculus Home majority of time ( light in headset remains white). Putting headset back on results in no display in headset.  I have to stop the service for a few moments ( then light turns amber) then start the service again to get it working again. 

    Log gatherer attached.
    Don

    EVGA X-79 Dark MB | I7 [email protected] GHz | EVGA 2080Ti FTW3 Ultra |16GB Corsair Platinum 2133MHz | Warthog Throttle | VKB Gunfighter Pro/MCG Pro grip | Crosswind Pedals |
  • dburnedburne Posts: 1,589
    Project 2501
    C'mon gang, I know several are having this issue - if your are please take a couple moments to upload the log gather file as cybereality requested.
    Maybe the more info they get the quicker they can figure this one out.
    Don

    EVGA X-79 Dark MB | I7 [email protected] GHz | EVGA 2080Ti FTW3 Ultra |16GB Corsair Platinum 2133MHz | Warthog Throttle | VKB Gunfighter Pro/MCG Pro grip | Crosswind Pedals |
  • TravisPNWTravisPNW Posts: 78
    Hiro Protagonist
    Just found this thread.  Been having the same issues for a week or so that are fixed with a reboot.  Will see about the log file when I get home later.

    @zalavis   Been using my Rift since I built my PC a year ago... and this is the first issue I've had with it... so no, it isn't "always something with the Rift."  Bugs happen...  and LOL at the Vive controllers.  Yuck.
    Intel i7-7700K @ 4.9Ghz
    NZXT Kraken x62 cooler
    MSI Z270 SLI Plus
    EVGA 11GB 1080 Ti FE w/ Hybrid cooler
    G-Skill 32GB 3200Mhz DDR4
    Samsung 960 Evo m.2 NvME 1TB x2
    NZXT S340 Elite
    Asus 23.6" 4K IPS
    Rift/Touch VR - 3 sensors



  • msm903msm903 Posts: 89
    Hiro Protagonist
    Similar issue to the rest of the people.
  • whistler9981whistler9981 Posts: 7
    NerveGear
    Holy freaking crap, I'm just happy to find other people having this problem, I thought something was wrong with my rift.  for me restarting the oculus software doesn't fix it, I have to reboot my computer completely and ever time I reboot it comes back on with no problem, but the second you take it off, no go, on coming back on.  I'll try turning off the guardian system tonight although I really like having it on.  I also didn't make the connection that it had been doing it since the update on 02/09/19 until I read that, but that is exactly when this started.
  • whistler9981whistler9981 Posts: 7
    NerveGear
    @zalavis just an update, I tried your fix last night and you were spot on, it worked like a charm, I took the headset off multiple times and left it sitting on my desk for varying amounts of time and every single time I came back and put it on, the display came on with no problem at all.  Thanks for the info, I do still hope this is addressed though because I do like the guardian system, especially when my youngest is playing table tennis, she gets a little into it...LOL 
  • TravisPNWTravisPNW Posts: 78
    Hiro Protagonist
    Yeah disabling guardian works... unfortunate but whatever.  Not nearly as annoying as having to reboot every time you took off the headset and then put it back on.
    Intel i7-7700K @ 4.9Ghz
    NZXT Kraken x62 cooler
    MSI Z270 SLI Plus
    EVGA 11GB 1080 Ti FE w/ Hybrid cooler
    G-Skill 32GB 3200Mhz DDR4
    Samsung 960 Evo m.2 NvME 1TB x2
    NZXT S340 Elite
    Asus 23.6" 4K IPS
    Rift/Touch VR - 3 sensors



  • Everborn128Everborn128 Posts: 10
    NerveGear
    So do we have a fix for this yet? I need to reboot Everytime now to get this fixed.
  • dburnedburne Posts: 1,589
    Project 2501
    That was fixed ( apparently for most) some time ago I think. You may have a little different issue.
    Don

    EVGA X-79 Dark MB | I7 [email protected] GHz | EVGA 2080Ti FTW3 Ultra |16GB Corsair Platinum 2133MHz | Warthog Throttle | VKB Gunfighter Pro/MCG Pro grip | Crosswind Pedals |
  • Everborn128Everborn128 Posts: 10
    NerveGear
    If I use the Oculus & let it go to sleep & play it the next day I need to reboot my system almost Everytime. Restarting Oculus home doesn't fix the issue. Just stays in sleep mode with the yellow light on.
Sign In or Register to comment.