New To The Forum? Click Here To Read The How To Guide. -- Developers Click Here.

Rift goes black when I remove headset after playing

madamluckmadamluck Posts: 136 Poster of the Week
so whatvthe title says. So recently a new thing has started with my rift which I can’t understand why as nothing has changed to my computer. I’ve had it a yr roughly and have never had an issue with the display.. until the other day.. I turn on my computer, put headset on and play away... but then I stop playing, quit game and take off my headset. If I don’t put it back on within minutes the entire display will all be black, can’t see anything! And no white or orange light showing, BUT there is sound. Closing out oculus and restarting the program does nothing.. still black. Only way of fixing is restarting my computer which allows me to see again in the headset, until I remove the headset and everything repeats again.. any ideas on what’s going on?

Comments

  • Techy111Techy111 Posts: 3,712 Valuable Player
    Usb slot going into power save mode after inactivity ??? That's a strange one.
    A PC with lots of gadgets inside and a thing to see in 3D that you put on your head.
    And FlyInside Forum Admin.
  • Draco_Draco_ Posts: 5
    NerveGear

    I’m having the same problem started after the last Oculus update. Tried updating all drivers to the latest version but I’m still getting this problem. This also only happens when you are playing a game if you are in your home you can put on and take off your headset at any time without a problem.

    It isn’t a USB power save problem sound and mic still function and I have power save disabled on my USB ports.

    AMD Ryzen 7 1700 Eight-Core Processor (16 CPUs), ~3.3GHz
    Asus Crosshair VI Hero
    NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
    Memory: 32768MB RAM

  • nalex66nalex66 Posts: 3,726 Power Poster
    Try restarting the Oculus service (not the app) rather than rebooting the PC. In the desktop app, go into Settings/Beta, and select Restart Oculus.
    i7 5820K 4.25 GHz | Gigabyte GA-X99-UD4 | Corsair LPX 32GB DDR4 3000 | Corsair Hydro H100i | Corsair HX750
    EVGA GTX 1080 SC | Samsung 850 Evo SSD 1 TB | Samsung 840 Evo SSD 1 TB | Seagate BarraCuda HDD 3TB
    My Oculus Medium sketchbook thread, and my Oculus Medium Gallery
  • cyberealitycybereality Posts: 23,794 Oculus Staff
    If you're on Nvidia, you must use driver 388.59. Newer drivers may cause black screens and other compatibility issues. Thanks.
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • madamluckmadamluck Posts: 136 Poster of the Week
    @cybereality no Nvidia. I have Radeon 
  • Draco_Draco_ Posts: 5
    NerveGear

    This issue was occurring before I updated the drivers. Pre-driver update they were 388.59 and rolling them back to that has made no difference.

    Again, this happens only when you launch a game if you stay in the Oculus home 2.0 you can leave your headset off for hours if you like and put it back on and the screen turns on. If you launch a game and take the headset off for a minute it goes into standby and won’t come back on.

  • CzechMateyCzechMatey Posts: 2
    NerveGear
    I had this exact issue. If anyone has found a solution, please notify me.
  • david.bolanddavid.boland Posts: 3
    NerveGear
    Same issue, only recently started happening.  No issues if playing continuously, but if I take off the headset to hand to my flat mate (Project cars 2), headset goes black, sound still working, but no picture.  The mirror screen still shows the movement of the head set though
  • david.bolanddavid.boland Posts: 3
    NerveGear
    Tried reloading the 388.59 driver, same issue.  If I take off the head set for a second, it goes black, need to reload everything >:/
  • LZoltowskiLZoltowski Posts: 2,849 Volunteer Moderator
    Tried reloading the 388.59 driver, same issue.  If I take off the head set for a second, it goes black, need to reload everything >:/
    Have you tried disabling the guardian system, it seems to fix the issue.
    Core i7-7700k | 32 GB DDR4 Corsair Vengeance 3000Mhz | 2x 1TB Samsung Evo | 2x 4GB WD Black
    ASUS MAXIMUS IX HERO | MSI AERO GTX 1080 | Corsair Carbide Series 400C White (RGB FTW!) 
  • david.bolanddavid.boland Posts: 3
    NerveGear
    Disabled the guardian system, worked a treat. Cheers
Sign In or Register to comment.