New to the forums? Click here to read the "How To" Guide.

Developer? Click here to go to the Developer Forums.

For Users w/ Black Screen on Rift, Post Logs Here

14567810»

Comments

  • fjlmalfjlmal Posts: 22
    Brain Burst
    I bought a new cable and a USB PCIe Board and I still cannot make my headset being detected by my computer. It keeps the orange ligths and nothing more... 
  • MerlinCMerlinC Posts: 51
    Hiro Protagonist
    fjlmal said:
    I bought a new cable and a USB PCIe Board and I still cannot make my headset being detected by my computer. It keeps the orange ligths and nothing more... 
    Whether it works or not could depend on the modell of USB board and (extension) cable. Try the rift directly attached to other USB ports of your computer - if you can't get it working at all it could be a failure of the HMD.

    In that case get in contract with Oculus support - otherwise you will need to get you a different cable / USB card.
  • cyberealitycybereality Posts: 26,156 Oculus Staff
    @DaemonWhite The black screen may be caused by this error: "Windows 10 system doesn't appear to have RiftDisplay.inf ". See this thread for some possible solution.
    https://forums.oculusvr.com/community/discussion/comment/603351#Comment_603351
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • fjlmalfjlmal Posts: 22
    Brain Burst
    The weird thing is even though it is not being recognized by the system when I go to the diagnostic tool from Oculus it generate me the info below on USB logs, so it can recognize that I have a oculus device ( the only one conected is the headset) but when in the oculus app it does not find it :/ :
    --------------------------------------------
    =====================
    Analysis Section
    =====================
       (1) Number of Oculus USB Devices = 1
       (2) Number of Oculus 'Rift Sensor' USB Devices = 0
       (2A) Number of Oculus 'Rift Sensor' USB Devices (USB_3) = 0
       (2B) Number of Oculus 'Rift Sensor' USB Devices (non USB_3) = 0
       (3) Number of Oculus 'Camera' USB Devices = 0
       (3A) Number of Oculus 'Camera' USB Devices (USB_3) = 0
       (3B) Number of Oculus 'Camera' USB Devices (non USB_3) = 0
       (4A) Number of Oculus Devices with Manufacturer is set to Oculus = 0
       (4B) Number of Oculus Devices without proper manufacturer metadata = 1


    =====================
    Oculus USB Infomation
    =====================
    Device ID: USB\VID_2833&PID_3031\MSFT30123456789A
       Oculus Device: True
       Connected to USB 3 Port: True
       PnP Device ID: USB\VID_2833&PID_3031\MSFT30123456789A
       PnP Class: USB
       Description: Generic SuperSpeed USB Hub
       Manufacturer: (Standard USB HUBs)
       ClassGuid: {36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}
       HardwareID: USB\VID_2833&PID_3031&REV_5000; USB\VID_2833&PID_3031; 
       Related: [USBHUB3]; [DESKTOP-GANB9PR]; PNP_BUS_0[Bus]; PCI\VEN_8086&DEV_8CB1&SUBSYS_85341043&REV_00\3&11583659&0&A0[Intel(R) USB 3.0 eXtensible Host Controller - 1.0 (Microsoft)]; [c:\windows\system32\drivers\usbhub3.sys]; USB\VID_2833&PID_3031\MSFT30123456789A[Generic SuperSpeed USB Hub]; 
       Status: OK
       Caption: Generic SuperSpeed USB Hub
       Name: Generic SuperSpeed USB Hub
       SystemName: DESKTOP-GANB9PR
       Service: USBHUB3
       Last Error Code: 0
       Error Description: 
    ----------------------------------------------------------------------

  • fjlmalfjlmal Posts: 22
    Brain Burst
    I have also this as well:
    --> Windows 10 system doesn't appear to have RiftDisplay.inf installed.


    But I saw the post from @cybereality and using the driver installer changes nothing. 

  • MAC_MAN86MAC_MAN86 Posts: 2,262
    Wintermute
    Try RIFT HDMI>DP Adapter 4K instead of direct to HDMI. Also that OculusVR is not set to Run As Program By Admin in it's Properties/Compatibility tick box.
  • niharsailniharsail Posts: 3
    NerveGear
    edited June 2018
    I have recently purchased Oculus Rift. It starts well but goes blank within 5 minutes, freezing the laptop. Please solve the problem as early as possible. Make me happy. At the moment I am feeling like a MAD that I purchased OCULUS RIFT. Wanted to share the VR experience with entire family. And Oculus just ruined the happy atmosphere.
  • MafankuloMafankulo Posts: 10
    NerveGear
     Windows 10 system doesn't appear to have RiftDisplay.inf installed. 
    I Dont Understand What to do ive tried everything. 
    Something is wrong here and multiple people are reporting this issue please help us fix this i waited several years to buy a rift to kink out all the bugs and i cant even use it once come on now this is not right.
  • XydeyeusXydeyeus Posts: 1
    NerveGear
    Bought a Rift + Touch, setup last Thursday (June 21/2018) everything worked fine until this morning. Started the app which forced an update that wont install. 
    Uninstalled via add/remove programs, re-downloaded the setup.exe from oculus/setup.
    ran the setup to install and went to configure the rift/complete setup and am stuck on the "Put on your Headset and continue setup in VR.
    screen is black, white LED light above the lenz.
    colour me very unimpressed..... as I have already purchased a few hundred $ worth of products from the store. and the community census seems to be a complete re-install of everything on my PC?.... 
    If this last update was released in April, why was it not the version released when I ran the setup 4 days ago...
    I would appreciate a real answer to this issue. 
    nothing in my PC setup has changed in the 4 days I have been using the Oculus rift until some forced update from Oculus last night which renders the app and headset unusable.

    again... a REAL answer to this problem would be appreciated.
  • Silverwolf8Silverwolf8 Posts: 3
    NerveGear
    edited August 2018
    I to have recently have had the black out issues but can hear the game or home in the back ground, i don't think it has anything to do with the rift itself but more to do with some issue with software in terms of updates either Windows or Nvidia etc. I already have my ticket through and logs have been sent so waiting for an answer. Really frustrating as you spend a fortune on the VR set and the upgrades to the PC for it all to work which it did until now. I wonder if the VIVE has similar issues?
  • cyberealitycybereality Posts: 26,156 Oculus Staff
    Can you upload your LogGatherer log file? See the OP of this thread for help getting that file. Thanks.
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • daginge.nymoendaginge.nymoen Posts: 1
    NerveGear
    edited August 2018
    Hi.
    Today and yesterday i've been having constant issues with the hdmi signal.
    After starting a game, the image disappears from the HMD after anything from 2 minutes to an hour of gaming. In the case of Elite Dangerous, the game keeps running on my monitor, but the image in the HMD is replaced by an Oculus logo. When playing Hellblade yesterday, i got a fatal error and a hard game crash every time instead.
    Latest NVIDIA drivers installed. GPU: 1080TI
    Any help would be greatly appreciated.
    Log file attached.
    Edit: Added zip from log gatherer.
  • BrandonChappell44BrandonChappell44 Posts: 1
    NerveGear
    I am having the same issues.  Everything ran fine and as of the last couple weeks games are crashing to the desktop anywhere from 10 minutes to an hour into a gaming session.  I have monitored my hardware via MSI afterburner and everything is running well and cool.
    I have had the complete setup running fine for nearly a year.  Now out of the blue just constant issues.  
    Logs attached.
  • FlaredCabooseFlaredCaboose Posts: 1
    NerveGear
    I'm having the same issue as well and it started happening after the recent update. Here's my log files https://drive.google.com/open?id=1TBeavdN-LYN-XiyaCSUl1DSsGQrZVtzX
    I made sure the cord wasn't damaged and I also made sure everything including my drivers were updated.
  • SLAINWARPEDONESLAINWARPEDONE Posts: 1
    NerveGear
    Had the blackscreen for some time now, only bought it a month ago and worked fine. started it one day after my brother had removed the monitor and that was that. Please help
  • cyberealitycybereality Posts: 26,156 Oculus Staff
    Looks like there could be USB issues there. Can you try updating USB drivers for your motherboard? Otherwise, you can also try uninstalling the USB driver in Device Manager and using Microsoft default.
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • NuclearRamenNuclearRamen Posts: 1
    NerveGear
    Had the blackscreen just now, after updating oculus firmware after not using it for about one and a half months. Can't even set my sensors up, crashes after 5-10 secs in the VR part of the sensor setup
  • leppard2leppard2 Posts: 50
    Hiro Protagonist
    Hi in game the headset keeps going off , i hear the game sound and the game is still running, when i look at the App in devises there is no headset picture, the headset has the amber light on, when it happens i hear the windows disconnect sound like unplugging i usb devise.
    Have to restart to get it going again.
    One time it did it three times in about four hours and then worked ok for a day and then did it again.
    I am talking to support about it but thought it might help if i put logs here.
  • leppard2leppard2 Posts: 50
    Hiro Protagonist
    Hi in game the headset keeps going off , i hear the game sound and the game is still running, when i look at the App in devises there is no headset picture, the headset has the amber light on, when it happens i hear the windows disconnect sound like unplugging i usb devise.
    Have to restart to get it going again.
    One time it did it three times in about four hours and then worked ok for a day and then did it again.
    I am talking to support about it but thought it might help if i put logs here.
  • Shiro-kunShiro-kun Posts: 2
    NerveGear
    I got the Oculus Rift and normally it´s working fine but today I got a blackscreen on the Headset. I can also hear the Oculus home and also can connect the controllers so the only problem is the blackscreen. I already reinstalled everything but nothing is working. If anyone know how to fix it please answer me.
  • Fochs07Fochs07 Posts: 6
    NerveGear
    Hey guys, im posting this here and the NVIDIA  forums... ive had the headset for awhile...but im rapidly coming to the end of my tether.. this black screen and now its flashing static now too... errrrr
  • Shiro-kunShiro-kun Posts: 2
    NerveGear
    I got the Oculus Rift and normally it´s working fine but today I got a blackscreen on the Headset. I can also hear the Oculus home and also can connect the controllers so the only problem is the blackscreen. I already reinstalled everything but nothing is working. If anyone know how to fix it please answer me.
  • Fochs07Fochs07 Posts: 6
    NerveGear
    Hey guys, im posting this here and the NVIDIA  forums... ive had the headset for awhile...but im rapidly coming to the end of my tether.. this black screen and now its flashing static now too... errrrr
  • Silverwolf8Silverwolf8 Posts: 3
    NerveGear
    So an update after trying different scenarios which people in the forums spoke of and after speaking to Oculus support, sending the logs over for them to look over. Even they do not know whats wrong so they want me to send the rift back and in turn i will be sent a refurbished one.
  • Prometheus98Prometheus98 Posts: 1
    NerveGear
    I am having a similar issue with the black screen, only started after there was a firmware update.


  • geepeestergeepeester Posts: 4
    NerveGear

    Also posted somewhere else but might as well join info here.


    After all did a clean install and still only had a black screen in the rift, so by than was thoroughly annoyed as you might imagine.

    Solution for me was however surprisingly simple, might help somebody else so will post anyway.

    While using the AMD 390 card I had the HDMI port shared with either a monitor or the rift connected. To be able to do so and not have to dive behind my desk and computer each time I had an HDMI extension cable inserted into the video card port and with the end of the extension cable on the top of my desk.

    So whenever switching between monitor and rift I had easy access to change the cables from the top of my desk. Worked like a charm while still using the AMD videocard never any issues.

    As the 1080 has more output ports I no longer need to switch monitor and rift using the same port. But never realized but still had the rift attached via the HDMI cable extension connected to the nvidia HDMI port.

    Removed the HDMI extension cable , directly connected the rift to the 1080 HDMI port and immediately vision popped up.

    Disconnected the rift and checked if there somehow was an issue with the HDMI extension by attaching a monitor and that still worked fine. Replaced monitor for the rift vision went black again. So the used HDMI extension cable in combination with nvidia was what kept messing things up while it never was a problem with the AMD card.

    Just to be complete the clean windows 10 install was including march 2018 updates and I used most recent nvidia drivers (398.something) .

    Rift works like a charm again an by now very happy with the additional VR performance boost from the 1080.

  • PieHolioPieHolio Posts: 1
    NerveGear
    Hi. 
    I just wanted to share my findings, in case someone else has my particular problem/setup (vega gpus in crossfire) . 

    Only for crossfire/dualgpu users

    Issue:
    Black screen showing mouse on monitor, all black in rift. If I pulled the rift, the game would show on the monitor.

    Note:
    After updating windows to 1809 it worked once. But error was back the day after. 

    Solution: 
    My solution was to plug both the monitor and the rift into the lower gpu, the one furthest from the CPU. This is of course counter intuitive, as that is not the main GPU. 
    So, in doing this I was no longer able to see POST, however, when I eventually got into windows, EVERYTHING WORKED !!

    Hope this helps someone ! 
  • grogriggrogrig Posts: 1
    NerveGear
    Hi
    help 
    two years successfully used oculus rift,
    two weeks ago there was a problem with the black screen
    I reinstalled the driver, restored the oculus, nothing helps - no image no sound
  • L33t_tacoL33t_taco Posts: 3
    NerveGear
    Here me logs... Display would flash the Oculus home for 1 second then go black...but now wont turn on at all....jsut a few static flashes here and there.
Sign In or Register to comment.