New To The Forum? Click Here To Read The How To Guide. -- Developers Click Here.

Stutter and freezing hands, lost the tracking, blackscreen

guillotsguillots Posts: 23
Brain Burst
edited June 21 in Support
Issue
Hi there. i dont have such many games, but i with beat saber (steam), and for a moment i thought the problem was executing via steam, i got the stutter and freezing hands after a few songs, so i picked it up in the oculus store, and i have the same result (i asked for the refund). 
the same thing happens with any game (robo recall for example), when the stutter begins then the freezing hands appears, then the track of all devices (touch controllers, and headset) are lost. 
So i take out the headset, in that moment i see on the devices panel that the headset has the warning alert that has a poor tracking quality (only in the headset). Sensors and the touch controllers are always in green.

.another thing when iam in beatsaber and take out the headset and put it on again, i have BlackScreen (solution unplug-plug headset's USB). BUT when i'm on any other game or experience launched from the oculus soft i dont have this issue.

.Never has any problem with the white and orange lights. 

Games tested
BeatSaber (Issue appears)
Robo Recall (Issue appears)
Medium (Fine)
Stay just at Home2.0 (Fine)
Budget Cuts Demo (steam) (Fine)
Moss (steam) Fine but i feel for moments thats all moves a little with the headset movement.

To test
SuperHot VR (steam)


Acual setup
my setup are 2 sensor front, on a desk (dont know if this problem is that dont have a third sensor). my play area isnt so big, im from 1mt-1.5mts from the sensors and the total area is just 2mtx2mt
the sensors are connected to 3.0usb and the headset to a 3.1usb. (all onboard)

Pseudo-Solution

the only thing that can solve this is close the oculus soft, unplug headset's usb and plug again. this is the only thing that work without rebooting the PC. 
i think this can be something with the drivers because this would happen all the time and not after playing for a while.

Things i did
.roll back to version 1703 of windows (i think is that version) (actual)
.get the famous 388.59 nvidia drivers (actual)
.disable the Core 2.0 ( now is enable again)
.try all the usbs (2.0, 3.0 and 3.1)
.disable the energy saving for all the usbs
.update ALL the usbs
.cover the windows behind me (read that the sensors are not to friendly with glossy superficies)
.i change the setup of my two sensors. the main position is still on front but one is elevated and looking down and the other is in the same position looking up. with the sensor bounds i can see now that it covers much better the atcion area. (new)
.change the pixel density
update RAM to 24gb (new)

Things to try
update the BIOS drivers. (i read in a few places that the 3007 version has problems, so i really dont want to do this)
uninstall all the Aisuite (keybot, ROG software, Hystrem). i dont have this running, just installed and i read few commentaries saying that dont solve anything
Other setup with 2 sensors
buy another sensor?
buy more RAM? (dont know if 8gb dont reach)
Install Oculus's soft without admin permissions
Go back to last windows version and last Nvidia's drivers
Reinstall the 388.59 using DDU


Pc specs:
.Motherboard: maximus viii ranger z170
.CPU: I7 6700k
.GPU: GTX 1070 (8gb)  (put it on PCI 16x)
.SSD: 240gb (less than 10% of free space =/ )
.SATA: 1tb (wd 5400) (maybe need to put the Oculus app folder here) 
.RAM:  Corsair 24GB ddr4 2400mhz 
.Cooler Master 750w Bronze

if im missing something i will add later

Comments

  • RahotepRahotep Posts: 25
    Brain Burst
    Since today I got 1.27 and unfortunately on DCS the image is jittering. Not nice. Black screen i got only on DCS or X-Plane if i don't load  Home before launching the game.
  • guillotsguillots Posts: 23
    Brain Burst
    yes, i do the same, for the steamvr games, i cant take off the headset in the middle of the game, i have to go to home first (not always work)
  • guillotsguillots Posts: 23
    Brain Burst
    the user MAC_MAN86 said in the discussion that was deleted that maybe is a kinked cable from the headset. but i dont think so, because the lost tracking would happen all the time and not after playing for a while
  • fjlmalfjlmal Posts: 22
    Brain Burst
    Why the last one has been deleted?  

    I have said on the last one that I had the same problem after some oculus' update and after the firmware update my rift stopped being detected and that I sent a ticket and a lot of data that they asked and they gave up and said to me to contact the seller, but I believe the seller wont do nothing about it. I am sure it is a software problem because the tracking was kinda working when it started behave weirdly, I cannot be hardware issue because there was some tracking and it was receiving digital data from both headset and touch controller. I have tried everything you tried also have formated the computer and nothing. 

    I said also that I should have bought a Vive on last comment;


  • fjlmalfjlmal Posts: 22
    Brain Burst
    I think it could be nice if we could rollback to some firmware or oculus' app version so we could try at least to see if it is some issue with the new version. I am really upset because I invest some serious money with games and accessories for my Rift.
  • guillotsguillots Posts: 23
    Brain Burst
    edited May 31
    fjlmal said:
    Why the last one has been deleted?  

    I have said on the last one that I had the same problem after some oculus' update and after the firmware update my rift stopped being detected and that I sent a ticket and a lot of data that they asked and they gave up and said to me to contact the seller, but I believe the seller wont do nothing about it. I am sure it is a software problem because the tracking was kinda working when it started behave weirdly, I cannot be hardware issue because there was some tracking and it was receiving digital data from both headset and touch controller. I have tried everything you tried also have formated the computer and nothing. 

    I said also that I should have bought a Vive on last comment;


    the whole discussion was deleted, really dont know why.

    fjlmal said:
    I think it could be nice if we could rollback to some firmware or oculus' app version so we could try at least to see if it is some issue with the new version. I am really upset because I invest some serious money with games and accessories for my Rift.
    totally agree. i decide to only buy stuff on steam for the moment.
  • fjlmalfjlmal Posts: 22
    Brain Burst
    Yes, I bought all my stuff on Steam. But if I cannot fix this thing I will totally buy a HTC Vive, I am not sure if I should first try buy a new cable because I dont believe it is a hardware problem as minutes before the firmware update it was really working, weirdly sometimes, but working. All the troubles I had before seem to be software related as my hands got frozen they could register rotation but the headset was being perfectly tracked and it does mean that it was sending data but the date wasn't being properly processed. 


  • guillotsguillots Posts: 23
    Brain Burst
    i read in the forum, that installing the oculus software without admin permissions maybe solve some issues. BUT the installer is automatically executed with admin permissions, there is a way to disable this?
  • MAC_MAN86MAC_MAN86 Posts: 868
    Trinity
    One thing to try is maximizing RAM by not running any Fan Monitoring/Overclock program if its a Nvidia 10** series card. Also try running no PD increase or lower it from any used before that worked. Since 1.26 I can not run mine plus PD is lowered from 2 to 1.5 for E:D, whilst I don't use Oculus Debug at all for other games but it does show a performance drop by this Oculus Update.
    Be sure if using Steam that you manually start Home first. If using Oculus version then be sure to exit Steam in tasks icons (just checking). Otherwise it could well be excessive wear & tear on the cable around the headset clip due to games like BOXVR & BEAT SABER. Check the forum.
  • guillotsguillots Posts: 23
    Brain Burst
    MAC_MAN86 said:
    One thing to try is maximizing RAM by not running any Fan Monitoring/Overclock program if its a Nvidia 10** series card. Also try running no PD increase or lower it from any used before that worked. Since 1.26 I can not run mine plus PD is lowered from 2 to 1.5 for E:D, whilst I don't use Oculus Debug at all for other games but it does show a performance drop by this Oculus Update.
    Be sure if using Steam that you manually start Home first. If using Oculus version then be sure to exit Steam in tasks icons (just checking). Otherwise it could well be excessive wear & tear on the cable around the headset clip due to games like BOXVR & BEAT SABER. Check the forum.
    i dont have any asus or fan monitoring/overlock soft. the only thing is the nvidia experience (388.59). dont understand the PD stuff that you tell me. you are refering to de pupil distance?
  • MAC_MAN86MAC_MAN86 Posts: 868
    Trinity
    No it's Pixel Density setting in Oculus Debug Tool I use in Elite:Dangerous as its better than the in game PD. If using 9** series Nvidia cards I'd try running Custom Fan Contour software as you may have over heat. The 10** series cards have their fans start up sooner by factory so don't require it.
  • guillotsguillots Posts: 23
    Brain Burst
    MAC_MAN86 said:
    No it's Pixel Density setting in Oculus Debug Tool I use in Elite:Dangerous as its better than the in game PD. If using 9** series Nvidia cards I'd try running Custom Fan Contour software as you may have over heat. The 10** series cards have their fans start up sooner by factory so don't require it.
    haha, i will give it a try! thanks!
  • guillotsguillots Posts: 23
    Brain Burst
    edited June 7
    update.
    the other day i played Budget Cuts for about 20 mins, and all works perfect, then i put beatSaber played 3 songs and the stutter, freeze hands appeard. i dont know if the fact of moving quickly the headset or the touch controllers is the thing that cause. because with Budget cuts is a slow game. same thing  tested with Medium.

    I dont know if I should buy another sensor. 
  • MAC_MAN86MAC_MAN86 Posts: 868
    Trinity
    Check your RAM Usage in tasks. I'd get that extra stick of 8GB too.
  • guillotsguillots Posts: 23
    Brain Burst
    MAC_MAN86 said:
    Check your RAM Usage in tasks. I'd get that extra stick of 8GB too.
    next week i will get 16gb ram (i do 3d stuff, so more ram is always welcome =)  )
  • guillotsguillots Posts: 23
    Brain Burst
    update.
    -add more RAM, the problem still there

    only solution unplug and plug the headset´s USB on the fly 
  • guillotsguillots Posts: 23
    Brain Burst
    there is a way to check how many data are transfer on the usb's ports?

    question, if i disable some usb ports from the BIOS i will have more bandwitdh on the enable ones? (really dont know anything about this)

    thanks
  • GATOxVoSGATOxVoS Posts: 366
    Nexus 6
    Disabling the USB ports from bios will only make a difference if you have things plugged in and running on those USB ports (therefore disabling those devices). No additional bandwidth will be granted to the enabled ones by disabling, as they all still run through the same USB controller(s).

    You've tried unplugging everything from your USB's that isn't rift related like external hard drives, correct? As well as making sure this isn't a heat throttling issue by checking temperatures on your graphics card and CPU during VR?
    PC Specs:
    Intel i7-6700k @ 4.5 Ghz
    Gigabyte Z170X-Gaming 3 Motherboard
    GTX 1080
    16 GB RAM @ 3200 Mhz
    Startech 4-port/4-USB controller add-on card
    4-Sensor, Roomscale Setup
  • guillotsguillots Posts: 23
    Brain Burst
    Xsjadia said:
    Disabling the USB ports from bios will only make a difference if you have things plugged in and running on those USB ports (therefore disabling those devices). No additional bandwidth will be granted to the enabled ones by disabling, as they all still run through the same USB controller(s).

    You've tried unplugging everything from your USB's that isn't rift related like external hard drives, correct? As well as making sure this isn't a heat throttling issue by checking temperatures on your graphics card and CPU during VR?
    yes, i tried with all unplugged and its the same.
    really dont know if is a temperature problem, checked and seems to be normal.
  • guillotsguillots Posts: 23
    Brain Burst
    New thing, when is checked the Rift Core 2.0 Beta, the headset stays with the orange light on. tried everything but the only thing that bring it to live again (white light) is switching off the Rift Core 2.0 Beta.
    Anyone else with this problem?   
  • cyberealitycybereality Posts: 25,667 Oculus Staff
    Not sure about this, but please feel free to submit a ticket. Thanks. https://support.oculus.com/
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • guillotsguillots Posts: 23
    Brain Burst
    Not sure about this, but please feel free to submit a ticket. Thanks. https://support.oculus.com/
    sorry, to submit a ticket is here? https://tickets.oculusvr.com/hc/en-us/requests/new

    thanks
  • cyberealitycybereality Posts: 25,667 Oculus Staff
    Yes. That is where to submit a ticket.
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • guillotsguillots Posts: 23
    Brain Burst
    guillots said:
    New thing, when is checked the Rift Core 2.0 Beta, the headset stays with the orange light on. tried everything but the only thing that bring it to live again (white light) is switching off the Rift Core 2.0 Beta.
    Anyone else with this problem?   
    is there someone else with this problem? =(
  • JohnVR-readyJohnVR-ready Posts: 4
    NerveGear
    guillots said:
    guillots said:
    New thing, when is checked the Rift Core 2.0 Beta, the headset stays with the orange light on. tried everything but the only thing that bring it to live again (white light) is switching off the Rift Core 2.0 Beta.
    Anyone else with this problem?   
    is there someone else with this problem? =(
    I have the same problems.  Took me a while to find out why the sensor light was yellow, but disabling rift core fixed it.

  • guillotsguillots Posts: 23
    Brain Burst
    guillots said:
    guillots said:
    New thing, when is checked the Rift Core 2.0 Beta, the headset stays with the orange light on. tried everything but the only thing that bring it to live again (white light) is switching off the Rift Core 2.0 Beta.
    Anyone else with this problem?   
    is there someone else with this problem? =(
    I have the same problems.  Took me a while to find out why the sensor light was yellow, but disabling rift core fixed it.

    Hi! i fix this updating the Geforce drivers to the last ones (398.82), i left beside the famous  388.59. 

    now i have the Core enable again, give it a try if you are using the 388.59.
  • dRumMzZdRumMzZ Posts: 20
    NerveGear
    OP is it all still stable?   
    I'm getting some weird stutter and tracking issues lately on the latest drivers and I might have to give your pseudo-solution a try.
    HP Omen 17-w103np: i7 6700HQ, GTX 1070  16GB DDR4, 3 x 3.1 Gen 1 USB, 128GB SSD + 1TB HDD
  • guillotsguillots Posts: 23
    Brain Burst
    dRumMzZ said:
    OP is it all still stable?   
    I'm getting some weird stutter and tracking issues lately on the latest drivers and I might have to give your pseudo-solution a try.
    hi! what is "OP"? 
    when you start using the oculus goes smoothly and then starts lossing tracking and bla bla?
Sign In or Register to comment.