Help with VR Settings for Elite Dangerous (via Oculus, not Steam) — Oculus
New to the forums? Click here to read the "How To" Guide.

Developer? Click here to go to the Developer Forums.

Help with VR Settings for Elite Dangerous (via Oculus, not Steam)

SpartanoidSpartanoid Posts: 6
NerveGear
Hi,
This is my first post and I'm seeking help with VR settings generally but specifically for Elite Dangerous. I've looked at several suggestions from around the web but nothing really changes the performance I'm getting. First my setup:
i7-6700k @ 4GHz (8CPUs)
MSI Z170A Gaming M5 Motherboard
EVGA 1080Ti Graphics card
16MB DDR4 3000 RAM

I have most settings in Elite Dangerous set to low or medium, but when running the Oculus Debug Tool I barely reach 45 FPS in the headset and when leaving a spaceport (regarded as a heavy performance area) my performance overhead drops to around -100% with significant numbers of dropped application frames, though few compositor frame drops. I've read that people with lower spec setups than mine can get 90FPS at high settings so I'm not sure why my performance is so bad. Changing the setting in ED makes little difference. I've tried Super Sampling at 1.0 and 1.5 and Antialiasing at SMAA and off with very little difference in performance. It's similar in other games too, not just ED. It would be understandable if my CPU or GPU were being taxed but both are only running at 30-50%, so there's not lack of resources available, it's just the Rift isn't utilising them to improve frame rate or dropped frames.

Any suggestions would be appreciated.

Answers

  • SpartanoidSpartanoid Posts: 6
    NerveGear

  • snowdogsnowdog Posts: 6,924 Valuable Player
    There's currently a bug in Elite Dangerous since the update hit a few days ago which tanks performance. Some have had success by turning FX off completely and some have had success with turning contrails off by adjusting a value in an xml file.

    Here's a thread on Reddit for details about the xml fix:

    https://old.reddit.com/r/EliteDangerous/comments/bh9apm/april_update_performance_issue_no_need_to_turn/

    There'll be a hotfix at some point fixing whatever the latest update broke I would have thought.
    "This you have to understand. There's only one way to hurt a man who's lost everything. Give him back something broken."

    Thomas Covenant, Unbeliever
  • SpartanoidSpartanoid Posts: 6
    NerveGear
    Hi snowdog, thanks for your reply. I tried the solution in that Reddit post but it yielded no discernible difference. I have the Appdata location but not the Products\...\GraphicsConfiguration.xml location as that's for a Steam installation and doesn't exist on my system.
    But appreciate the suggestion.
  • SpartanoidSpartanoid Posts: 6
    NerveGear
    SOLVED !!
    It occurred to me I hadn't updated my motherboard USB 3.1 drivers for a while so I downloaded the latest update from MSI and voila ! - solid 90 FPS with around +30% performance headroom, even in the spaceport. So I hope this helps anyone else who has a similar issue.  :)

  • MAC_MAN86MAC_MAN86 Posts: 2,262
    Wintermute
    edited April 26
    Interesting, I updated mine on fresh OS install immediately when I found there was one USB update that was added after an update to 3.1 also. So I wonder if simply Disabling/Enabling 3.1 would do similar. Think the onboard Mouse/Keyb. are just on the USB3.0 so it shouldn't go wrong but it could?
    OR doing same to GPU Driver perhaps?
  • MAC_MAN86MAC_MAN86 Posts: 2,262
    Wintermute
    edited April 26
    Fixed my huge stutters in Elite by switching FX QUALITY=OFF. It's the only added feature seemingly perhaps for ray-tracing on 20series cards. I added BLUR and ULTRA SHADOWS with ULTRA AMBIENT OCULSION all for the first time and it really transformed the game. Much happier now ;)
    For VR DEPTH can be OFF and REDRAW DISTANCE & TERRAIN DETAIL on lowest as is default.


Sign In or Register to comment.