Issue with my new Rift S - problem with display — Oculus
New to the forums? Click here to read the "How To" Guide.

Developer? Click here to go to the Developer Forums.

Issue with my new Rift S - problem with display

dburnedburne Posts: 2,338 Valuable Player
edited June 2 in Oculus Rift S and Rift
Having issue with my new Rift S I got hooked up today.
Everything was fine and it worked quite well, put headset up and closed Oculus Home.
Noticed the light in headset was still white and the blue light on front of headset was still illuminated.

Put headset back on, Oculus Home opened on desktop and I had audio, but no video.
Could not get video back until I restarted the computer.

After restarting the computer, put headset on and Oculus Home launched and I had display in headset again.
However after taking headset off and putting way, again same as above - lights stayed on , got audio but no video in headset.

It would seem after first use, any subsequent uses end up with no display in headset and have to reboot the PC to get it working again.
Headset shows green and connected in Oculus Home desktop app.

Edit: When Rift S set aside and Home closed , blue light on front does go out - light in headset remains white.
So currently after using one time and closing Home, subsequent use will give no display unless PC is restarted. I tried just restarting the Oculus Service, and that did not get it to work. Only reboot would.

Don

EVGA Z390 Dark MB | I9 9900k| EVGA 2080Ti FTW3 Ultra |32 GB G Skill 3200 cl14 ram | Warthog Throttle | VKB Gunfighter Pro/MCG Pro grip | Crosswind Pedals | EVGA DG 87 Case|
«13456710

Comments

  • SandcrackaSandcracka Posts: 82
    Hiro Protagonist
    I'm glad you found a fix.
  • KyoshiUrizaKyoshiUriza Posts: 1
    NerveGear
    I'm having the same issue with mine. Restarting, reinstalling, or unplugging seem to temp fix the issue but it just ends up happening again.  :(
  • TheRealCyberTheRealCyber Posts: 188
    Art3mis
    I had a black screen "crash" in Arktika happen twice on my new Rift S. After this the screen stayed black even after system reboots. But unplugging and replugging the cables did fix it. Not sure if that is the same issue you all are having.
  • inovatorinovator Posts: 1,813
    Project 2501
    Same happened to me only when playing pavlov vr on steam. I had to restart then unplug and replug.  I won't play that again for a while.

  • ryan.bohorquezryan.bohorquez Posts: 1
    NerveGear
    Im having the exact same issue, audio works fine but cant get past the setup. I got video to show up one time during the setup by restarting the computer, but it randomly shut off and wouldnt turn back on
  • Chips4hoyChips4hoy Posts: 18
    NerveGear
    I managed to get to the virtual "home" menu and that nice inviting setting, but only after a few seconds my camera sensors cut off and i then see nothing but static.  Hopefully not defective and just needs a firmware / patch????
  • lensmandavelensmandave Posts: 231
    Nexus 6
    Yep, can't get mine to start either :(  I get everything recognised, green lights etc but no video display when I'm asked to continue in VR. I can hear the background sound, but no visuals.
    Just wiped the whole lot and reinstalling just now. A slooooow connection here.....patience is a virtue eh?
    Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz. Asus-Z170-PRO MB
    CORSAIR H105 HYDRO CPU COOLER.
    NVIDIA GeForce GTX1080ti. 16GB DDR4 2666MHZ HYPERX SAVAGE.
    SAMSUNG M.2 SSD 128GB SM951 Boot Drive. SAMSUNG SSD 500GB EVO Working Drive.
    Windows 10  64bit Professional
  • waaylanderwaaylander Posts: 6
    NerveGear
    I have the same issue, screen goes black says everything is connected. Unplugging and plugging in DisplayPort adapter fixes issue
  • lensmandavelensmandave Posts: 231
    Nexus 6
    I have the same issue, screen goes black says everything is connected. Unplugging and plugging in DisplayPort adapter fixes issue
    Cheers!  Just for fun I tried unplugging the display port cable and re-inserting and..... bingo! it's all working beautifully!
    Thanks for the heads up :)
    Dave
    Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz. Asus-Z170-PRO MB
    CORSAIR H105 HYDRO CPU COOLER.
    NVIDIA GeForce GTX1080ti. 16GB DDR4 2666MHZ HYPERX SAVAGE.
    SAMSUNG M.2 SSD 128GB SM951 Boot Drive. SAMSUNG SSD 500GB EVO Working Drive.
    Windows 10  64bit Professional
  • dan9700dan9700 Posts: 6
    NerveGear
    same issue, it went crazy and I had to do the set up again and the display kept going off, im using a 1080ti
  • Chips4hoyChips4hoy Posts: 18
    NerveGear
    edited May 22
    I unplugged and replugged the displayport adapter and managed to create my guardian space, but just a few seconds later I end up with nothing but static.  Restarting my pc did the trick, but again after a few seconds it goes from being able to see the room around me to static.  I used my phone to capture my experience.  Anyone else know how to fix this issue?  It's sad to see this on Day 1 of ownership..
    Edit:  I blacked out my friends list lol
  • dburnedburne Posts: 2,338 Valuable Player
    I'm glad you found a fix.
    I have not found a fix yet.
    Don

    EVGA Z390 Dark MB | I9 9900k| EVGA 2080Ti FTW3 Ultra |32 GB G Skill 3200 cl14 ram | Warthog Throttle | VKB Gunfighter Pro/MCG Pro grip | Crosswind Pedals | EVGA DG 87 Case|
  • lensmandavelensmandave Posts: 231
    Nexus 6
    dburne said:
    I'm glad you found a fix.
    I have not found a fix yet.
    Don, have you tried the 'unplug display port cable/reinsert cable' fix? 
    It woke mine up :smile:
    Dave
    Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz. Asus-Z170-PRO MB
    CORSAIR H105 HYDRO CPU COOLER.
    NVIDIA GeForce GTX1080ti. 16GB DDR4 2666MHZ HYPERX SAVAGE.
    SAMSUNG M.2 SSD 128GB SM951 Boot Drive. SAMSUNG SSD 500GB EVO Working Drive.
    Windows 10  64bit Professional
  • dburnedburne Posts: 2,338 Valuable Player
    dburne said:
    I'm glad you found a fix.
    I have not found a fix yet.
    Don, have you tried the 'unplug display port cable/reinsert cable' fix? 
    It woke mine up :smile:
    Dave
    No will certainly give it a try this morning.
    Did it permantly fix the issue for you or do you have to unplug each time after use?
    Don

    EVGA Z390 Dark MB | I9 9900k| EVGA 2080Ti FTW3 Ultra |32 GB G Skill 3200 cl14 ram | Warthog Throttle | VKB Gunfighter Pro/MCG Pro grip | Crosswind Pedals | EVGA DG 87 Case|
  • lensmandavelensmandave Posts: 231
    Nexus 6
    dburne said:
    dburne said:
    I'm glad you found a fix.
    I have not found a fix yet.
    Don, have you tried the 'unplug display port cable/reinsert cable' fix? 
    It woke mine up :smile:
    Dave
    No will certainly give it a try this morning.
    Did it permantly fix the issue for you or do you have to unplug each time after use?
    Well, I tried closing Oculus home and restarting a few times..so far so good :)
    Will try a complete PC shut down and reboot later..I'm having too much fun with this awesome headset!
    Dave
    Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz. Asus-Z170-PRO MB
    CORSAIR H105 HYDRO CPU COOLER.
    NVIDIA GeForce GTX1080ti. 16GB DDR4 2666MHZ HYPERX SAVAGE.
    SAMSUNG M.2 SSD 128GB SM951 Boot Drive. SAMSUNG SSD 500GB EVO Working Drive.
    Windows 10  64bit Professional
  • dburnedburne Posts: 2,338 Valuable Player
    dburne said:
    dburne said:
    I'm glad you found a fix.
    I have not found a fix yet.
    Don, have you tried the 'unplug display port cable/reinsert cable' fix? 
    It woke mine up :smile:
    Dave
    No will certainly give it a try this morning.
    Did it permantly fix the issue for you or do you have to unplug each time after use?
    Well, I tried closing Oculus home and restarting a few times..so far so good :)
    Will try a complete PC shut down and reboot later..I'm having too much fun with this awesome headset!
    Dave
    Ok thanks will give it a try.
    Don

    EVGA Z390 Dark MB | I9 9900k| EVGA 2080Ti FTW3 Ultra |32 GB G Skill 3200 cl14 ram | Warthog Throttle | VKB Gunfighter Pro/MCG Pro grip | Crosswind Pedals | EVGA DG 87 Case|
  • dburnedburne Posts: 2,338 Valuable Player
    edited May 22
    dburne said:
    dburne said:
    I'm glad you found a fix.
    I have not found a fix yet.
    Don, have you tried the 'unplug display port cable/reinsert cable' fix? 
    It woke mine up :smile:
    Dave
    No will certainly give it a try this morning.
    Did it permantly fix the issue for you or do you have to unplug each time after use?
    Well, I tried closing Oculus home and restarting a few times..so far so good :)
    Will try a complete PC shut down and reboot later..I'm having too much fun with this awesome headset!
    Dave
    Ok unplugged the Display Port connection for about a minute or so, and plugged back in.
    Unfortunately issue still remains.
    Put headset on and all was good.
    Took headset off and closed Oculus Home.
    Put headset back on and got audio, but no display in Headset.
    Rift S shows green and connected in Oculus Home app on desktop.

    So for now apparently I am going to have to either unplug display port cable and plug back in, or restart the computer in between gaming sessions throughout the day.

    Edit: Or alternatively I guess I could just leave Oculus Home minimized and running all day, though I really do not want to do that. It only happens after removing headset and closing Oculus Home. As long as Oculus Home stays running the display will come back on each time taking off and putting on headset.

    Don

    EVGA Z390 Dark MB | I9 9900k| EVGA 2080Ti FTW3 Ultra |32 GB G Skill 3200 cl14 ram | Warthog Throttle | VKB Gunfighter Pro/MCG Pro grip | Crosswind Pedals | EVGA DG 87 Case|
  • dburnedburne Posts: 2,338 Valuable Player
    Well guess I will just leave Oculus Home running all day and minimized. That is the easiest for me at this time - much easier than unplugging and replugging back in or restarting the PC. Hopefully a future Oculus software update will take care of this for me.
    I will send feedback to Oculus on this as well.
    Don

    EVGA Z390 Dark MB | I9 9900k| EVGA 2080Ti FTW3 Ultra |32 GB G Skill 3200 cl14 ram | Warthog Throttle | VKB Gunfighter Pro/MCG Pro grip | Crosswind Pedals | EVGA DG 87 Case|
  • lensmandavelensmandave Posts: 231
    Nexus 6
    dburne said:
    Well guess I will just leave Oculus Home running all day and minimized. That is the easiest for me at this time - much easier than unplugging and replugging back in or restarting the PC. Hopefully a future Oculus software update will take care of this for me.
    I will send feedback to Oculus on this as well.
    Yeah, I'm going to do the same until a proper fix is found. I don't fancy stressing the display port plug with multiple insertions. I've also sent feedback to Oculus.
    Dave
    Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz. Asus-Z170-PRO MB
    CORSAIR H105 HYDRO CPU COOLER.
    NVIDIA GeForce GTX1080ti. 16GB DDR4 2666MHZ HYPERX SAVAGE.
    SAMSUNG M.2 SSD 128GB SM951 Boot Drive. SAMSUNG SSD 500GB EVO Working Drive.
    Windows 10  64bit Professional
  • ND-VRND-VR Posts: 14
    NerveGear
    edited May 22
    I´m having the same issue currently. Yesterday I had this issue at the first installation. After i replugged everything, I was able to do the guadrian setup and play some games. Then again, reboot PC, Rift S black. Then reboot, replug, it was ok. Today I wasn´t able to get it back working on two different computers. Old Rift works flawless.

    Seems we have a problem here.
  • inovatorinovator Posts: 1,813
    Project 2501
    ND-VR said:
    I´m having the same issue currently. Yesterday I had this issue at the first installation. After i replugged everything, I was able to do the guadrian setup and play some games. Then again, reboot PC, Rift S black. Then reboot, replug, it was ok. Today I wasn´t able to get it back working on two different computers. Old Rift works flawless.

    Seems we have a problem here.
    The same thing happens to me only when I try to play a steam game called pavlov.  I struggled to  get rift s going again. Did this happen playing steam games or with oculus home games?
  • RD909RD909 Posts: 5
    NerveGear
    Black Screen issue too, not solved yet.  :/
    Alienware X51 R3 - Nvidia GTX 970
  • ND-VRND-VR Posts: 14
    NerveGear
    inovator said:
    The same thing happens to me only when I try to play a steam game called pavlov.  I struggled to  get rift s going again. Did this happen playing steam games or with oculus home games?
    Doesn´t matter. Black in black and sound. Has nothing to do with Paylov VR. It´s a good game. Feels like a software issue tbh. Wouldn´t be surprised if an update is released in the next 24 hours. we have already made bets on this among colleagues.

  • dburnedburne Posts: 2,338 Valuable Player
    edited May 22
    An update to fix this issue would certainly be nice.
    Mine only happens if trying to launch Oculus Home again after it has been open and then closed. Never get a display 2nd time I launch it during a session.
    Also blue light on headset stays on even when put away after this happens.
     Have to restart PC to get it back.
    Don

    EVGA Z390 Dark MB | I9 9900k| EVGA 2080Ti FTW3 Ultra |32 GB G Skill 3200 cl14 ram | Warthog Throttle | VKB Gunfighter Pro/MCG Pro grip | Crosswind Pedals | EVGA DG 87 Case|
  • inovatorinovator Posts: 1,813
    Project 2501
    ND-VR said:
    inovator said:
    The same thing happens to me only when I try to play a steam game called pavlov.  I struggled to  get rift s going again. Did this happen playing steam games or with oculus home games?
    Doesn´t matter. Black in black and sound. Has nothing to do with Paylov VR. It´s a good game. Feels like a software issue tbh. Wouldn´t be surprised if an update is released in the next 24 hours. we have already made bets on this among colleagues.

    It does matter in the sense that with me it's only that one game. If I avoid it it didn't happen.
  • pforsgardpforsgard Posts: 9
    NerveGear
    I have the same issue. Setup works fine until the continue in VR part. I have audio but no video. White LED in the headset and blue in the front. Seems like this is an issue for many users now,
  • inovatorinovator Posts: 1,813
    Project 2501
    This is the price us pioneers have to pay. I wish I had the control power to have wait a few months after launch but I hated outside sensors.
  • xeno3dxeno3d Posts: 48
    Brain Burst
    Add me to the list of having the same issue.  I'm hoping its a firmware issue
  • ND-VRND-VR Posts: 14
    NerveGear
    Never play on patch day or day one. ;)
  • wattsy1990wattsy1990 Posts: 3
    NerveGear
    Same issue with me aswell i played about 10 mins of Arizona sunshine next thing screen went black, i had sound but no screen only fix is unplugging cable in and out works, this should be fixed right away!!!!!!
Sign In or Register to comment.