New to the forums? Click here to read the "How To" Guide.

Developer? Click here to go to the Developer Forums.

Shaking view when using camera of DK2

roaltroalt Posts: 9
Brain Burst
edited January 2015 in Support
I've been trying to use the DK2 since Yesterday, and after some inital issues I managed to get it working, but there are some issues left. The main problem I have is that if I use the DK2 in combination with the camera and the Configuration tool's Demo Scene, the view shakes and it looks like the camera wants to correct movements I make with my head, so that I cannot look around.

If I put my hand on the camera or move away from it, this behaviour is gone, but when I move my head, the surrounding moves more quickly than I would expect (e.g. I only have to turn my head a bit to look around).

I have tried the Oculus with and without external power, but that does not seem to help. I have the same behaviour with Direct mode and with Extended Display mode. I run it on a Windows 7 64-bit laptop with GT 555M mobile GPU (non-optimus).

Anyone else with the same problem or with a solution?

Comments

  • riptwireriptwire Posts: 12
    That is "tearing". Turn on vsync.
  • roaltroalt Posts: 9
    Brain Burst
    riptwire wrote:
    That is "tearing". Turn on vsync.

    VSync -is- turned on already!
  • MellzorMellzor Posts: 63
    Hiro Protagonist
    I have the same issue.
    When I cover the camera the shaking is gone.
    Its set to 75 hz...

    Not sure whats causing this
    Does the camera need light ? Im using it in a pretty dark room ..
  • same problem here. vsync is on, dk2 set to 75hz and the view in the demo scene and in the tuscany demo shakes when the camera is activated.
    normal pc here with windows 7 x64, geforce 770 4gb & amd 3,4 quadcore cpu
  • MellzorMellzor Posts: 63
    Hiro Protagonist
    So I found the issue.

    According to the oculus manual, attaching the power supply to the little connector block is optional, and would only be needed if you use the accessoiry USB port on the rift.

    lo and behold, the shaking went away when I connected the power cable.
    (note that I do not have extra USB devices plugged in to my oculus)

    Hope this fixes it for you as well.
  • nope, not the issue on my end. I had the power supply connected to the connector block from the very beginning.
  • Sial666Sial666 Posts: 7
    NerveGear
    I have the same problem. At the beginning of every demo there is no shaking at all. When i wait about 30 seconds to 1 MInute, the shaking begins. I have to hold my hand in front of the camera or in front of the rift sensors and the shaking stops. After 30 seconds it begins again ... :( ... Even at the desk demo this happens. I have always connected the power. Maybe it's an hardware failure ?
  • i got the same poroblem, someone solve it?
  • Sial666Sial666 Posts: 7
    NerveGear
    Looks like for me it is a little bit better. I removed the sync cable from the camera and connected it again. Now the problem only appears sometime in the middle of a demo but not every 30 seconds. Still not solved but better. Try to check the cable, Maybe same issue.
  • Mellzor wrote:
    So I found the issue.

    According to the oculus manual, attaching the power supply to the little connector block is optional, and would only be needed if you use the accessoiry USB port on the rift.

    lo and behold, the shaking went away when I connected the power cable.
    (note that I do not have extra USB devices plugged in to my oculus)

    Hope this fixes it for you as well.

    Thank you , I got my rift last day, and found the same problem last night when I try .
    much much thanks, you help me a lots , :D:D:D
  • Sial666Sial666 Posts: 7
    NerveGear
    I have the same problem again. Very annoying when iam watching a movie. Every 1 Minute my picture is shaking and i have to hold my hand in front of the camera to stop it. DK2 is unusable at the moment. :(
  • Sial666Sial666 Posts: 7
    NerveGear
    Here is the log from the Oculus Service. Looks like iam all time out of sync. Really strange.

    [TrackedHMD] Entering vision tracking loop
    [TrackedHMD] Skipped 8 frames
    [TrackedHMD] Leaving vision tracking loop
    [TrackingManager] Camera (752x480) added: PrintedSerial=214M9R04SJGR UUID=MSCEM0
    07JHC43K00W100
    [TrackedHMD] Entering vision tracking loop
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Ransac succeeded in 423574 ns
    Sequence id = 0 with 12 votes
    [TrackedHMD] cameraToHMDoffset: 5131
    [TrackedHMD] Initial vision latency: 0.61 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Obs2PredMatcher failed
    [TrackedHMD] Ransac failed in 247206 ns
    [TrackedHMD] Ransac failed in 262385 ns
    [TrackedHMD] Ransac failed in 425020 ns
    [TrackedHMD] Ransac failed in 240700 ns
    [TrackedHMD] Ransac failed in 245760 ns
    [TrackedHMD] Ransac succeeded in 417431 ns
    Sequence id = 6 with 5 votes
    [TrackedHMD] cameraToHMDoffset: 5131
    [TrackedHMD] Obs2PredMatcher failed
    [TrackedHMD] Ransac succeeded in 340089 ns
    Sequence id = 9 with 5 votes
    [TrackedHMD] cameraToHMDoffset: 5131
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Obs2PredMatcher failed
    [TrackedHMD] Ransac failed in 241423 ns
    [TrackedHMD] Ransac succeeded in 323102 ns
    Sequence id = 0 with 5 votes
    [TrackedHMD] cameraToHMDoffset: 5131
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Tracking reset due to vision latency change (was: 0.61, now: 1.11)
    [TrackedHMD] Ransac failed in 250458 ns
    [TrackedHMD] Ransac succeeded in 335752 ns
    Sequence id = 9 with 16 votes
    [TrackedHMD] cameraToHMDoffset: 5132
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 4 frames
    [TrackedHMD] Tracking reset due to vision latency change (was: 1.11, now: 0.58)
    [TrackedHMD] Ransac failed in 234918 ns
    [TrackedHMD] Ransac succeeded in 385265 ns
    Sequence id = 9 with 16 votes
    [TrackedHMD] cameraToHMDoffset: 5132
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Obs2PredMatcher failed
    [TrackedHMD] Ransac failed in 176730 ns
    [TrackedHMD] Ransac succeeded in 412732 ns
    Sequence id = 9 with 14 votes
    [TrackedHMD] cameraToHMDoffset: 5132
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 5 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 3 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Skipped 2 frames
    [TrackedHMD] Obs2PredMatcher failed
    [TrackedHMD] Ransac failed in 214317 ns
    [TrackedHMD] Ransac succeeded in 453210 ns
    Sequence id = 5 with 5 votes
    [TrackedHMD] cameraToHMDoffset: 5132
    [TrackedHMD] Obs2PredMatcher failed
    [TrackedHMD] Ransac succeeded in 418153 ns
    Sequence id = 7 with 6 votes
    [TrackedHMD] cameraToHMDoffset: 5132
    [TrackedHMD] Obs2PredMatcher failed
    [TrackedHMD] Ransac succeeded in 481400 ns
    Sequence id = 8 with 5 votes
    [TrackedHMD] cameraToHMDoffset: 5132
    [TrackedHMD] Obs2PredMatcher failed
    [TrackedHMD] Leaving vision tracking loop
  • MOJave1981MOJave1981 Posts: 5
    NerveGear
    Has this been solved??? This started happening to me too and its really frustrating!!!

    Any help would be very appreciated.

    Ohh and mine only seems to get the jitters in direct to rift mode..... not extended... so im thinking its not a hardware issue??
  • PopopinselPopopinsel Posts: 179
    Art3mis
    Welcome to the club! I have the same issue and opened a ticket for this a while ago. Still takes me time to investigate this issue with Oculus support though they already told me it doesn't seem to be a hardware issue. The latest thing they want me to try is to use the Rift in another place/house/room. Not very practical for me...
  • cyberealitycybereality Posts: 26,156 Oculus Staff
    @mojave1981: Any chance you can take a video of the problem? It sounds strange that Direct/Extended mode would make a difference.
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • PopopinselPopopinsel Posts: 179
    Art3mis
    Just for reference, here are my two recordings of the problem:

    Elite: Dangerous
    https://www.youtube.com/watch?v=xDDJZNvGfnc
    (see the video description for more details on system setup and issue appearance)

    Oculus Desk Demo
    https://www.youtube.com/watch?v=o1CaWsjax3I
  • cyberealitycybereality Posts: 26,156 Oculus Staff
    @Popopinsel: While subtle, I can see that may be a problem. Please work with Oculus support on this. Thanks.
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • I've been getting this same issue for a while. Just started looking in the forums for a solution as it's starting to give me a headache.

    Is the support ticket publicly visible? I just want to be notified when a solution/workaround is available, so if I could subscript to the support ticket that would be great. Otherwise, what's the best way to stay informed?
  • cyberealitycybereality Posts: 26,156 Oculus Staff
    Support tickets are not public. You would have to contact them yourself here:

    https://support.oculus.com
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
Sign In or Register to comment.