ASW enabled today!!! — Oculus
New to the forums? Click here to read the "How To" Guide.

Developer? Click here to go to the Developer Forums.

ASW enabled today!!!

Protocol7Protocol7 Posts: 277
Nexus 6
edited November 2016 in General
https://www.oculus.com/blog/a-closer-look/
I'm still waiting for the update to come through but the good times are almost here. Also "First Contact" is to be released with Touch, it looks nifty.

edit: pls delete my thread
I was beaten by 1 minute - https://forums.oculus.com/community/discussion/44845/oculus-blog-a-closer-look-at-oculus-avatars-oculus-first-contact-and-asynchronous-spacewarp#latest

«1345

Comments

  • kwildkwild Posts: 50
    Hiro Protagonist
    I've already activated ASW with the registry tweak, but, when is supposed to be release the new update?
    i5 4670K@4,4Ghz -- 2x SLI MSI 970 Gaming 4G (Nvidia 358.50) -- ASUS Maximus Extreme VI -- 8GB G.Skill Ares F3-2133C9D-8GAB -- Windows 10 PRO x64 -- Windows Defender Antivirus
  • Comic_Book_GuyComic_Book_Guy Posts: 1,195
    3Jane
    edited November 2016
    Probably more like...tonight or tomorrow cuz I've done everything conceivable to get Oculus to update and I'm still on 1.9.0

    No idea how anyone is getting this update other than time zone.
  • DerekSpeareDerekSpeare Posts: 204
    Nexus 6
    Will the NUMPAD key combinations still work?  I hope we can disable it in some cases where it's not necessary.
    derekspearedesigns.com
  • Techy111Techy111 Posts: 6,271 Volunteer Moderator
    Yup Derek works fine ;)
    A PC with lots of gadgets inside and a thing to see in 3D that you put on your head.

  • FlySimFlySim Posts: 11
    NerveGear
    ASW not for Windows 7, only 8 and up according to developer page..oh well...maybe the future since I'm hooked to 7..
  • ConanConan Posts: 79
    Hiro Protagonist
    I thought ASW was a DX12 thing which is only available on Windows 10
  • xWandererxxWandererx Posts: 386
    Trinity
    ASW afaik is built to fill in the blanks on lower end systems so unless your lacking computer power u aint even gonna need/use it.........
  • Techy111Techy111 Posts: 6,271 Volunteer Moderator
    edited November 2016
    Let me get this right folks, ASW runs automatically when starting any game right ? It did with my Flyinside beta test in X-Plane this morning, I had to press Ctrl-numpad 1 to disable. Can this be turned off permanently if we don't want to use it ? Some say this works great in DCS? I don't see or get any improvements ??? Plus how can you tell it's active ?


    A PC with lots of gadgets inside and a thing to see in 3D that you put on your head.

  • Comic_Book_GuyComic_Book_Guy Posts: 1,195
    3Jane
    "Today" came and went, still on 1.9. 
  • kevink808kevink808 Posts: 803
    3Jane
    This seems like it's only to lower the cost of entry by allowing lower spec hardware to run. I would think most of us here are here because we already have high-spec systems.  I guess it's good for everyone else who hasn't been able to afford Rift yet and want one.
    Rift-S, Quest 128GB, GO 64GB.
  • FrozenPeaFrozenPea Posts: 2,535 Valuable Player
    @kevink808 that's definitely the main focus but it can also help those of us with a 970(like myself) who need that extra boost to play games like Obduction that have a 980 min spec :)
  • Comic_Book_GuyComic_Book_Guy Posts: 1,195
    3Jane
    kevink808 said:
    This seems like it's only to lower the cost of entry by allowing lower spec hardware to run. I would think most of us here are here because we already have high-spec systems.  I guess it's good for everyone else who hasn't been able to afford Rift yet and want one.
    If you have high end hardware, you can crank settings namely pixel density and ASW will pick up the slack. Even a 1080 isn't good enough to keep 90fps with 2.0 pixel density in  most cases.
  • kevink808kevink808 Posts: 803
    3Jane
    If you have high end hardware, you can crank settings namely pixel density and ASW will pick up the slack. Even a 1080 isn't good enough to keep 90fps with 2.0 pixel density in  most cases.
    Oh that's good to know.  Is it a native setting by default or something we have to enable? Just wondering if simulated 90 fps is worth it for pixel density.
    Rift-S, Quest 128GB, GO 64GB.
  • Comic_Book_GuyComic_Book_Guy Posts: 1,195
    3Jane
    It is very worth it, if you can't keep 90fps. The blurriness of most games is mitigated to a fairly large degree with pixel density.
  • GreymanGreyman Posts: 1,312
    Wintermute
    So when does it land then?  

    Does the "released today" message, as ever, just apply to those of you that are in the US or can we lesser mortals, from the rest of the world, expect to see it sometime also?  

    As it is now already tomorrow, i guess that yesterday's today might be a bit of a tall order.   :)
  • kevink808kevink808 Posts: 803
    3Jane
    edited November 2016
    It is very worth it, if you can't keep 90fps. The blurriness of most games is mitigated to a fairly large degree with pixel density.
    I guess it's not for me then. My visuals have been buttery smooth in every app so far and I max the settings. My specs are: CyberPowerPC, Gamer Panzer Liquid Cooled Desktop MSI Z170A PC Mate Intel 6th Gen i7-6700K 32GB DDR4 SDRAM, 3000 Mhz 240GB SSD and 2TB HDD Nvidia GeForce GTX 1080 Windows 10 Pro.  Maybe I haven't tried the most demanding games or something. But I'm glad this is great for everyone else.
    Rift-S, Quest 128GB, GO 64GB.
  • Fredd32Fredd32 Posts: 251
    Nexus 6
    Has anyone here updated to 1.10? I've yet to here any reports of confirmed 1.10 and asw support.
  • Comic_Book_GuyComic_Book_Guy Posts: 1,195
    3Jane
    edited November 2016
    kevink808 said:
    It is very worth it, if you can't keep 90fps. The blurriness of most games is mitigated to a fairly large degree with pixel density.
    I guess it's not for me then. My visuals have been buttery smooth in every app so far and I max the settings. My specs are: CyberPowerPC, Gamer Panzer Liquid Cooled Desktop MSI Z170A PC Mate Intel 6th Gen i7-6700K 32GB DDR4 SDRAM, 3000 Mhz 240GB SSD and 2TB HDD Nvidia GeForce GTX 1080 Windows 10 Pro.  Maybe I haven't tried the most demanding games or something. But I'm glad this is great for everyone else.
    Not sure what you mean when you blow it off. You don't give a reason why it's " not for you".  I'd rather have a clearer, more crisp image than a blurrier one. Youd be hard pressed to tell the difference between 90fps and 45fps w. ASW in most usage cases.  Take Obduction for example.  the difference between 1.0 and 1.5 pixel density is huge, and so is 1.5 to 2.0. Without ASW you can pretty much forget anything past 1.3 or so as you drop below 90fps on even a 1080 on epic settings.

    Any scenario really, where you would want to crank settings but you would drop below 90fps, if even occasionally...it is " for you". I have a 1080 too. It is " for you" lol.

    I'd go so far as to say in most games you cant keep 90fps cranking pixel density. It does more for image quality than any other setting as the resolution of the Rift ( and the Vive) is so low.


  • Comic_Book_GuyComic_Book_Guy Posts: 1,195
    3Jane
    Fredd32 said:
    Has anyone here updated to 1.10? I've yet to here any reports of confirmed 1.10 and asw support.
    Ya I got it a hour ago. I think it's rolling out in time zones or parts of the map. not sure. There was the odd person reporting getting it a few hours ago, most saying not yet.
  • Fredd32Fredd32 Posts: 251
    Nexus 6
    Thanks @Daddoofly78. Hoping to poke around Elite later with asw and see if I can really crank up the ss.
  • jonilahtjonilaht Posts: 4
    NerveGear
    Got 1.10, didn't see any effect.
  • Comic_Book_GuyComic_Book_Guy Posts: 1,195
    3Jane
    jonilaht said:
    Got 1.10, didn't see any effect.
    Why would you " see any effect"? It won't be perceivable, per say.

    Crank settings, do whatever with quality settings to not always keep 90fps. Use the debug tool to display performance. Notice how it sometimes drops to 45fps but performance feels the same. Thats ASW.
  • GreymanGreyman Posts: 1,312
    Wintermute
    i'm hoping, probably forlornly, that it will be more useable than the current version is in DCS World.  I have to disable it, as it causes a few odd visual effects, especially when viewing the log.  It doesn't appear to like straight lines.
  • ApplecorpApplecorp Posts: 741
    3Jane
    Still no update here. In the UK.
  • nroskonrosko Posts: 954
    Neo
    How to check the update version? 
  • ApplecorpApplecorp Posts: 741
    3Jane
    edited November 2016
    Click on the little cog icon top right in Oculus app, click settings, click on general tab on the left and look at the app version at the very bottom.
  • TwoHedWlfTwoHedWlf Posts: 2,234 Valuable Player
    nrosko said:
    How to check the update version? 
    Put on thee HMD, turn around.  It's written on the bar.
  • jonilahtjonilaht Posts: 4
    NerveGear
    jonilaht said:
    Got 1.10, didn't see any effect.
    Why would you " see any effect"? It won't be perceivable, per say.

    Crank settings, do whatever with quality settings to not always keep 90fps. Use the debug tool to display performance. Notice how it sometimes drops to 45fps but performance feels the same. Thats ASW.

    CTRL + Numpad 1-4 doesn't do anything. No effect on framerates or anything, doesn't feel smoother. And I'm only with GTX970.
  • ApplecorpApplecorp Posts: 741
    3Jane
    TwoHedWlf said:
    nrosko said:
    How to check the update version? 
    Put on thee HMD, turn around.  It's written on the bar.
    Lol, I've never noticed that. Brilliant.
  • ZenbaneZenbane Posts: 14,304 Valuable Player
    I never noticed either. I just look in the Settings of the Oculus Firmware. I hate when I forget to look behind me in VR lol
    Are you a fan of the Myst games? Check out my Mod at http://www.mystrock.com/
    Catch me on Twitter: twitter.com/zenbane
Sign In or Register to comment.