New to the forums? Click here to read the "How To" Guide.

Developer? Click here to go to the Developer Forums.

Cannot reach oculus runtime.

Fredd32Fredd32 Posts: 251
Nexus 6
Got home from work and fired up my computer this afternoon. Apon starting oculus I got a message that says cannot reach runtime the software may be updating etc. Is there an update going out today or what? Worked fine last night and today this. It does launch the oculus symbol flashing but appears to last forever with no change. Anyone else? No computer updates of any kind between last night and today..

Comments

  • cyberealitycybereality Posts: 26,156 Oculus Staff
    edited February 2017
    Try disabling anti-virus. I've heard people report lots of conflicts recently.
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • Fredd32Fredd32 Posts: 251
    Nexus 6
    Thanks cyber. Still not working however, any other ideas?
  • cyberealitycybereality Posts: 26,156 Oculus Staff
    edited February 2017
    Try restarting the service from the settings beta menu.
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • Fredd32Fredd32 Posts: 251
    Nexus 6
    I can't get past the flashing "o" sign at all.
  • cyberealitycybereality Posts: 26,156 Oculus Staff
    Try a repair install of the setup.
    https://www3.oculus.com/en-us/setup/
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
  • Greenfire32Greenfire32 Posts: 367
    Trinity
    go to your services and locate the Oculus Runtime Service. If it's not running, right click start. If it is running, right click stop, then start. This should be the very first thing you do BEFORE uninstalling/reinstalling anything. I can't tell you how many times I've seen someone post "reinstalled windows 10 and now it works" when they should have just turned the service off and on again...

    Don't go to services.exe or services.msc, those are both NOT what you're looking for.

    I'm running classic shell to give me the old Windows 7 start menu back instead of whatever the windows 10 start....mess....is supposed to be so my pictures I've attached may not be 100% what you see, but it should be enough to get you there.





  • Fredd32Fredd32 Posts: 251
    Nexus 6
    edited February 2017
    Repair worked!! Thank you Cyber!
    Greenfire thanks, I will try this first next time. 
  • cyberealitycybereality Posts: 26,156 Oculus Staff
    Great. Glad to hear I could help.
    AMD Ryzen 7 1800X | MSI X370 Titanium | G.Skill 16GB DDR4 3200 | EVGA SuperNOVA 1000 | Corsair Hydro H110i
    Gigabyte RX Vega 64 x2 | Samsung 960 Evo M.2 500GB | Seagate FireCuda SSHD 2TB | Phanteks ENTHOO EVOLV
Sign In or Register to comment.