cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Oculus Rift S doesnt detect sensors

SSJGODVR
Level 3
During my setup, it doesnt detect my sensors on the Rift S. It does recornize the cables connected, but at the next step to recornize my sensors it tells me it doesnt detect the sensors.
I tried everything, uninstalling software, reinstalling them, uninstalling drivers USB 3.0 and 3.1 and reinstalling them to the latest, latest chipset drivers, updatet Windows 10 Pro, plugging out and in the USB cable. (Yes it is in the 3.0 and i tried all 5 of them.

I dont know what to do else, am i that unlucky to recieve an Oculus Rift S today with broken sensors? I am out of idea's
6 REPLIES 6

TomCgcmfc
Level 16
Hard to say for sure.  Maybe try following the setup instructions to the letter on this YT vid from Oculus;

https://www.youtube.com/watch?v=kaS0tJapbEY

You need to pair the sensors, they will not be automatically detected until you do.  Also, make sure you have the controller batteries the right way around.  I heard earlier today that it is important to connect the usb cable first, then wait ~5 sec, then plug in the DisplayPort cable.  

There is also Oculus Support pages that now cover the Rift-S.  Might be a good idea to go through those here;
https://support.oculus.com/1225089714318112/
Good luck and I hope you get it setup and running ok soon.  If not, contact Oculus support and start a ticket.

Edit; also make sure your win10 camera settings are ON.  This is also covered in the support pages I already mentioned above.
9 9900k, rtx3090, 32 Gb ram, 1tb ssd, 4tb hdd. xi hero wifi mb, 750w psu, Q2 w/Air Link, Vive Pro

Blue73
Level 3
Hi, Do you allow access to your camera in your Win 10 privacy options?

TomCgcmfc
Level 16

Blue73 said:

Hi, Do you allow access to your camera in your Win 10 privacy options?

Just go to your win10 settings/privacy/camera and set camera access on and any apps have access.  Your Rift-s cameras need access in order to work.

Again, that is covered in the oculus Rift-S support pages I mentioned previously;
https://support.oculus.com/1225089714318112/

9 9900k, rtx3090, 32 Gb ram, 1tb ssd, 4tb hdd. xi hero wifi mb, 750w psu, Q2 w/Air Link, Vive Pro

Blue73
Level 3

TomCgcmfc said:


Blue73 said:

Hi, Do you allow access to your camera in your Win 10 privacy options?

Just go to your win10 settings/privacy/camera and set camera access on and any apps have access.  Your Rift-s cameras need access in order to work.

Again, that is covered in the oculus Rift-S support pages I mentioned previously;
https://support.oculus.com/1225089714318112/



That was meant for the OP.

TomCgcmfc
Level 16
Ok, sorry sounded like a question since there was no explanation offered.  I think you might be on the right track. This may be reason why sensors may not be detected during setup.
9 9900k, rtx3090, 32 Gb ram, 1tb ssd, 4tb hdd. xi hero wifi mb, 750w psu, Q2 w/Air Link, Vive Pro

RatchetBlaze69
Level 2
spent 14 hours trying to get my sensors working. i went into my bios and enfeebled xHCI and setup went fine. the support on this site is absolutely useless btw. i hope if anyone had my same issue. i hope this helped.