cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Every game now has very low framerate

Zohcray
Level 3

I have a CV1.  Everything was fine until about a week ago.  Any game I load up has an fps of like 15.  I can't play anything now.

When I am am in the oculus white loading zone the frame rate is great.

If I bring up the dashboard in a game, that lags too.

I ran the oculus repair tool and updated my amd drivers.  That didn't help at all.

 

Any ideas how to get it back to normal?

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions

stilettk
Level 3

I have found the problem of my case with the help of support! I had Citrix Workspace installed, and it was updated to version 2109.1 in October. After uninstalling Citrix workspace everything is working normally now!

 

P.S. Also, I have found that I'm not the only one with this issue: Citrix Workspace 2109.1 is causing troubles in non-VR too:
https://www.reddit.com/r/Citrix/comments/qdzeld/citrix_workspace_2109_breaking_video_games/
http://forum.worldoftanks.com/index.php?/topic/652361-graphics-stutter-and-jitter-when-citrix-worksp...

 

Dont know if it's relevant to you though…

View solution in original post

7 REPLIES 7

OculusSupport
Oculus Community Manager
Oculus Community Manager

Hey there, Zohcray! We understand you are having some difficulties with lag when you are trying to play games on your CV1. That is something we can definitely look into for you. Please click here https://ocul.us/OculusCommunitySupport or on our name to get to our profile page, then click "Send a Message" to privately contact us. Please remember, you must be signed into the community first to send us a private message.. 

stilettk
Level 3

I have the same problem, have you managed to solve it?

 

The symptoms are the same: 15 fps in games inside SteamVR, even with lowest graphics in simple games like Beat Saber.

It started about a week ago (before that everything worked normally). In Beat Saber FpsVR shows that my CPU Frame Time is too high (about 40ms), while CPU load is only 25%. GPU load is also below 50%.

SteamVR performance test shows perfect results. Non-VR games are running smoothly as before.

Also I have noticed some strange grain filter in Beat Saber that wasn't there before (don't know if this could help).

 

My specs: Oculus Quest 2, GTX 1060, Intel Core i7 3770, Windows 10.

 

I have tried:

-Changing the graphics settings to lowest, both in-game and in Oculus app

- Rollback last Nvidia driver, which was released on 12 october

- Switching to beta branch of Steam/SteamVR

- Switching to open testing branch on Oculus

- Cleaning my CPU from dust

- Switching from Air Link to cable

 

The main clue for this problem is that it started in about a week ago. Maybe some software update has happened in that time period? 

Zohcray
Level 3

No, I still have the problem. 

Support just asked if I was on windows 11.  I'm not.  I haven't heard back from them.

 

stilettk
Level 3

Just to clarify: for me this is not a SteamVR problem: event the Oculus Home lags as hell. But the white Oculus dashboard runs fine.

Zohcray
Level 3

I have a ticket and an email chat going on now. 

They had me uninstall all oculus software and reinstall.  That didn't fix it either.

stilettk
Level 3

I have found the problem of my case with the help of support! I had Citrix Workspace installed, and it was updated to version 2109.1 in October. After uninstalling Citrix workspace everything is working normally now!

 

P.S. Also, I have found that I'm not the only one with this issue: Citrix Workspace 2109.1 is causing troubles in non-VR too:
https://www.reddit.com/r/Citrix/comments/qdzeld/citrix_workspace_2109_breaking_video_games/
http://forum.worldoftanks.com/index.php?/topic/652361-graphics-stutter-and-jitter-when-citrix-worksp...

 

Dont know if it's relevant to you though…

View solution in original post

That was it! Thanks you so much stilettk

Good thing I can downgrade citrix for my job